Hoeveel energie wek ik op met zonnepanelen

offerte zonnepanelen
 

Hoeveel energie wek ik op met zonnepanelen

Om te begrijpen hoeveel energie u op kunt wekken doormiddel van zonnepanelen is het belangrijk om de meeteenheid van de prestaties van zonnepanelen te kennen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in WP ofwel Watt piek  Om het vermogen in Watt piek om te zetten naar de verwachte kWh ofwel kilowatt uur per jaar gebruikt u een formule. In Nederland wordt er in het algemeen gerekend met een factor van 0.85. Deze factor is dus specifiek voor Nederland en het aantal zonne-uren dat ons land gemiddeld rijk is. Als rekenvoorbeeld zal een zonnepaneel dat een Watt piek heeft van 260 dus een verwachte jaarlijkse energie productie hebben van 0.85*260 =221kWh. Deze verwachtte productie van energie wordt beïnvloed door een groot aantal factoren, deze zullen achtereenvolgens worden behandeld.

 

 

Plaatsingsrichting van de zonnepanelen

De ideale plaatsingsrichting voor zonnepanelen is naar het zuiden met een hellingshoek tussen de 34 en 36 graden. Afwijkingen van deze ideale richting zullen negatieve gevolgen hebben voor het rendement van de zonnepanelen. Dit komt simpelweg doordat er in een niet ideale positie minder licht kan worden opgenomen door de zonnepanelen. Het zuiden heeft namelijk de meeste zonuren in Nederland, het zuidwesten is ook een gunstige ligging. Wanneer u hier verder vanaf wijkt wordt het rendement dat uw zonnepaneleninstallatie oplevert lager.

 

Schaduw op zonnepanelen

Ook de aanwezigheid van schaduw op de zonnepaneleninstallatie heeft invloed op het rendement. Op het moment dat er door een obstakel schaduw valt over een deel van de zonnepanelen, zal dit zorgen voor een daling in de prestaties. Het is dus verstandig de zonnepanelen zoveel mogelijk buiten schaduwvlakken te plaatsen om een optimaal rendement te behalen. Er zijn echter een aantal oplossingen om als nog te werken met een opstelling die gedurende de dag schaduwvorming vangt. Zo kunt u ieder zonnepaneel met een micro omvormer uitrusten. Op deze manier zullen ze dan ook niet elkaars prestaties beinvloeden. Ook het type zonnepaneel dat u aankoopt is van belang. Zo zijn sommige zonnepanelen namelijk een stuk beter met het omgaan van schaduwvorming dan andere. Voor advies hierin kunt u uiteraard altijd bij ons terecht! Zie: zonnepanelen offerte voor een snel en gratis advies!

 

Zonne-energie opwekken

 

De temperatuur van zonnepanelen

Als zonnepanelen warm worden heeft dit een negatief effect op de energie die zij leveren. Het is namelijk zo dat door hoge warmte de geleidbaarheid van het halfgeleidermateriaal toeneemt. Het gevolg hiervan is dat het spanningsverschil over de verschillende zijden van de zonnecellen dalen. Dit heeft weer tot gevolg dat de prestaties en dus het rendement van de zonnepanelen daalt. In een land als Nederland komt het echter vrijwel nooit voor dat de tempraturen zo extreem zijn dat dit een negatief gevolg heeft voor de zonnepanelen.

 

Slijtage/ ouderdom van de zonnepanelen

Naarmate zonnepanelen ouder worden zullen ook de prestaties afnemen, ook dit zal dus invloed hebben op de hoeveelheid energie die u opwekt. Duurzame-zonnepanelen levert zonnepanelen met een vermogensgarantie van 12 jaar op 90% van het vermogen en 25 jaar op 80% van het vermogen.

 

 

Bepaal de beschikbare ruimte op het dak

Over het algemeen kunt u het dak vol leggen met zonnepanelen die strak op elkaar worden aangesloten/gelegd. Toch zult u met enkele variabelen rekening moeten houden die de beschikbare (effectieve) ruimte van het dak beïnvloeden. Hieronder worden deze kort besproken.

Allereerst bevinden op veel daken obstakels als bijvoorbeeld dakkapellen,schoorstenen en CV-pijpjes. Deze objecten nemen niet alleen ruimte in beslag maar ook is de kans groot dat zij schaduw creëren. U dient hier rekening mee te houden zodat er gedurende de dag geen schaduwvorming op de zonnepanelen zal komen te vallen. En mocht dit wel het geval zijn dan zult u het zonnepanelen systeem hierop moeten aanpassen.

Naast de objecten die zich op het dak zelf bevinden kunnen er ook bomen of delen van andere huizen in de omgeving schaduw werpen op uw dak. Ook dit kan een negatieve invloed hebben op uw zonnepanelen systeem en eventueel een aanpassing in het systeem vereisen.

Wanneer u zonnepanelen op een plat dak gaat plaatsen worden deze in landscape (horizontale positie) geplaatst. Hierbij dient u rekening te houden dat de zonnepanelen niet te dicht op elkaar worden geplaatst. Hierdoor voorkomt u dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen en zo het rendement negatief beïnvloeden.

Als laatste wordt over het algemeen een marge van een halve meter aangehouden tot aan elke  dakrand en de geplaatste zonnepaneel. U bent echter niet verplicht om te aan te houden maar wel is dit aan te raden. Dit maakt het plaatsen van de zonnepanelen niet alleen een stuk makkelijker maar ook veiliger.

 

 

zonnepanelen_en_omvormer     Compleet systeem zonnepanelen    Losse_zonnepanelen    Geschikt dak zonnepanelen

 

doe-het-zelf-zonnepanelen     Offerte zonnepanelen     Informatie zonnepanelen     Dak geschikt zonnepanelen