Er wordt een meeteenheid gebruikt om het vermogen dat een zonnepaneel levert te benoemen. Deze meeteenheid heet Watt piek ofwel WP. Het voornamelijkste belang van de Watt piek voor de consument is om verschillende modellen en typen zonnepanelen met elkaar te kunnen vergelijken. De Watt piek van een zonnepaneel kun je eenvoudig omzetten in de verwachtte opbrengsten van een zonnepaneel. De Watt piek zet je om in kilowatt uur per jaar door de WP te vermenigvuldigen met factor 0.85.
Een voorbeeld hiervan is een zonnepaneel met een 200WP, deze zal dus een te verwachten jaarlijkse energie productie hebben van 0.85*200 =170kWh. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat de factor 0.85 geldt bij een situatie, rekening gehouden met het aantal zonne-uren in nederland en met de panelen geïnstalleerd op de ideale positie. De kWh productie per jaar zal dus altijd afwijken van de verwachtte kWh per jaar.
De Watt piek die zonnepanelen bezitten verschilt per merk, model en type zonnepaneel. Uiteindelijk komt het erop neer dat u kunt kiezen voor zonnepanelen die per vierkante meter een hoge Watt piek leveren. Op deze manier zult u dus veel rendement halen uit iedere vierkante meter ruimte op uw dak. Het nadeel is dat de meer efficiënte pv-panelen typen duurder zijn. Dit betekend dat als u genoeg ruimte heeft het juist interessant kan zijn om voor de goedkopere variant te gaan, die minder Watt piek per vierkante meter levert maar simpelweg een groter oppervlak bekleed. Hierdoor kunt u voor een relatief lagere prijs dus meer energie opwekken. Concluderend komt het er dus op neer dat de keuze van zonnepanelen Watt piek, een keuze is tussen prestaties, prijs en beschikbaar dakoppervlak. Als u er niet uitkomt met de keuze kunt u ons altijd bereiken via info@duurzame-zonnepanelen.nl.
Veelal wordt er door de aanbieders van zonnepanelen gepronkt met een lage prijs per watt piek. Dit klinkt voor de klant namelijk erg aantrekkelijk en de meeste klanten letten hier primaire op bij de aanschaf van zonnepanelen. Hoewel dit niet geheel verkeerd is kan u op deze manier toch een vertekend beeld verkrijgen over de werkelijke kwaliteit van een zonnepaneel. Zo kunnen twee zonnepanelen die elk 250 Wp max kunnen opwekken wellicht het zelfde lijken, toch kan de werkelijke energie opbrengst ( aangegeven in kWh) onderling flink verschillen. Hoewel zonnepaneel A in euro per watt piek goedkoper lijkt te zijn heeft dit zonnepaneel wellicht een lagere kWh opbrengst (werkelijke opbrengst) dan zonnepaneel B. Reden voor deze lagere kWh opbrengst kunnen verschillende oorzaken hebben.
Zo is één van de meest bepalende factoren hierin de hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen krijgen. Hierin speelt de plaatsingsrichting van de zonnepanelen en de hellingshoek waarin deze worden geplaatst een belangrijke rol. Hierbij is de meest ideale richting naar het zuiden toe onder een hoek van 35 graden. Hoeveel een zonnepaneel aan kWh opwekt kan verschillen naar gelang de omstandigheden. Zo zijn er zonnepanelen op de markt die tot wel 30% meer rendement opleveren bij schaduwvorming dan andere type panelen. Hoewel deze panelen duurder zijn indien men puur naar de euro per wattpiek kijkt zullen deze panelen in deze omstandigheden een veel scherper aanbod zijn dan andere type zonnepanelen.
Een laatste reden voor een lagere kWh opbrengst kan ook zijn doordat het zonnepaneel kwalitatief minder is. Vaak zijn deze zonnepanelen dan ook iets goedkoper dan hun soortgenoten van het zelfde type. En juist voor deze zonnepanelen moet u waken. Wanneer u namelijk de euro per Wattpiek techniek toepast zult u uitkomen op deze zonnepanelen. Echter wanneer u de euro per kWh techniek toepast zal er een andere zonnepaneel als beste naar voren komen.
Het is dan ook aan te raden om wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen vooral te letten op de euro prijs per kWh die men aanbiedt in plaatst van de watt piek prijs. Uiteraard dient u naast deze prijs ook nog te letten op de garantie die men aanbiedt en hoe men de aftersale service heeft ingericht. Welk proces zet men in gang indien u zonnepaneel onverhoopt toch defect gaat gedurende de garantie periode? Laat u zich dan ook van te voren goed informeren door de aanbieder zodat u op de langer termijn zeker bent dat alles goed is geregeld.