Zonnepanelen leveren meer energie dan ik verbruik, salderen

offerte zonnepanelen

 

 

Zonnepanelen leveren meer energie dan ik verbruik, salderen

Indien u meer energie opwekt doormiddel van zonnepanelen als dat u verbruikt via het net dan is dit uiteraard een positief teken. In deze situatie kunt u namelijk de hoeveelheid energie waar u zelf geen gebruik van maakt gaan terugleveren aan de energiemaatschappij. Dit terugleveren wordt ook wel salderen genoemd. Dit is eigenlijk niets anders dan dat u een vergoeding ontvangt voor de energie die u levert. Dit is uiteraard zeer gunstig voor uw portemonnee. Tot 1 juli 2013 is het toegestaan om tot maximaal 5.000 kWh te salderen.

 

 

 

Hoe werkt salderen?

Salderen is helemaal niet zo complex als het woord wellicht doet vermoeden. Zo zijn de energieleveranciers verplicht om het aanbod van door kleinverbruikers opgewekte duurzame energie te salderen.

De regels zijn als volgt: Indien u zich in een situatie bevindt waarbij u meer opwekt als dat u verbruikt, zal uw energieleverancier het bedrag van de stroom die u teruglevert met u verrekenen door de kosten hiervan af te trekken van uw eindrekening. U ontvangt dus een vergoeding (compenstatie) voor de uren waarop u meer stroom opwekt dan dat uw verbruikt. Hierdoor kunt u dus maximaal voordeel uit uw zonnepanelensysteem behalen.

Tot 1 juli 2013 was de regel dat u tot een maximum van 5000kWh kon salderen. Echter is het vanaf 1 juli 2013 mogelijk om onbeperkt te salderen! Dit is een zeer positieve onwikkeling voor bezitters van zonnepanelen. Vooral instellingen als scholen en dergelijke gaan namelijk snel over deze limiet heen. Voorwaarden voor salderen zijn dat u de energie moet terugleveren via hetzelfde net als waar u de energie van afneemt. Indien u gaat salderen is het ook mogelijk om de btw over uw aangekochte zonnepanelensysteem terug te vragen. Dit komt door een besluit van het Europese hof. Meer hierover leest u in het artikel BTW-teruggave zonnepanelen systeem.

 

 Energie salderen

 

Voorbeeld van een huishouden met zonnepanelen

Als laatste hieronder nog een klein voorbeeld over hoe salderen in zijn werk gaat bij een gemiddeld genomen gezin:

Adri heeft een gezin bestaande uit hemzelf zijn vrouw Margreet en zijn twee zonen Kees en Alfred. In totaal bestaat het gezin dus uit vier personen. Op jaarbasis verbruikt het gezin zo’n 3500 kWh. Vandaar dat Adri heeft besloten om zonnepanelen te installeren op het dak van zijn huis. Hij heeft  een X-aantal zonnepanelen geplaatst die jaarlijks gemiddeld 3000 kWh opwekken. De 3000 kWh die Adri opwekt wordt op de momenten dat hij meer energie opwekt dan verbruikt dus gesaldeerd en zo blijft er dus nog 500 kWh over die Jan aan het einde van het jaar moet verrekenen met de energieleverancier. Adri besluit het jaar daarop om nog eens 1000 kWh bij te plaatsen aan zonnepanelen. hiermee zal hij dan ook jaarlijks 500 kWh te veel opwekken. Wanneer aan het einde van het jaar dan ook het energieverbruik wordt verrekend zal Adri de energieleverancier niet hoeven betalen maar zal deze hem betalen.

 

 

zonnepanelen_en_omvormer     Compleet systeem zonnepanelen    Losse_zonnepanelen    Geschikt dak zonnepanelen

 

doe-het-zelf-zonnepanelen     Offerte zonnepanelen     Informatie zonnepanelen     Dak geschikt zonnepanelen