Zonnepanelen op een accu aansluiten

offerte zonnepanelen

 

Zonnepanelen op accu aansluiten

Tuin-/strandhuis, camper, en boot eigenaren, zij alle maken steeds meer gebruik van zonnepanelen om zich van stroom en de gemakken die dit met zich voortbrengt te voorzien. Het is namelijk al mogelijk om met een kleine opstelling uw koelkast, televisie en dergelijke te voorzien van zonne-energie. Niet alleen is dit handig indien u geen gebruik kunt maken van energie via het vaste net maar ook wanneer u geld wilt besparen en het milieu een groen hart toedraagt. U hoeft overigens niet bang te zijn dat het zonnepanelensysteem een storend geluid maakt. Tegenwoordig zijn alle systemen erop gemaakt om vrijwel geluidloos te functioneren.

Het samenstellen van een autonoom systeem kan bij onvoldoende kennis vrij lastig zijn. Vandaar dat het aan te raden is om hiervoor advies in te winnen bij een specialist. Hierdoor bent u er zeker van dat alle onderdelen goed op elkaar zijn afgesteld en het maximaal mogelijke rendement zal worden behaald. Wij helpen u graag in contact te komen met een geschikte aanbieder. Klik hier om een offerte op maat aan te vragen.

 

 

Uit welke onderdelen bestaat een autonome zonnepanelen systeem?

Een autonome systeem kan afhankelijk van uw persoonlijke wensen en behoeften uit een divers aantal verschillende onderdelen bestaan. De basis onderdelen die in ieder  autonoom zonnepanelen systeem bevat zijn.

  1. Zonnepanelen. Zij vangen het zonlicht op en zetten deze om naar elektrische energie.
  2. Accu. De accu maakt het mogelijk om de opgewekte energie van de zonnepanelen op te slaan. Deze energie geeft de accu door aan de uw elektrische apparatuur wanneer dit nodig is.
  3. Laadregelaar. Deze zet de variabele elektrische spanning uit de zonnepanelen om naar een voor de accu bruikbare laadspanning. Een laadregelaar is altijd nodig, een zonnepaneel mag niet direct op een accu worden aangesloten
  4. Bekabeling tussen zonnepaneel en laadregelaar en tussen laadregelaar en accu. Vanuit de accu een kabel om de verbruikers of omvormer op aan te sluiten
  5. Zekeringen in alle bekabeling

Het is aan te raden om u goed bij de zonnepanelen specialist te laten informeren alvorens u een autonoom zonnepanelen systeem aanschaft. Zo bent u er zeker van dat de benodigde energie optimaal wordt opgewekt/opgeslagen.

zonnepanelen-op-accu-aansluiten

 

Mocht u ervoor kiezen zelf een autonoom systeem te gaan samenstellen dan moet men met een aantal factoren rekening houden. Hieronder staan puntsgewijs een aantal handige tips weergegeven.

1. Bepaal het aantal Watt dat uw systeem nodig heeft.

  • Maak een lijst van apparaten die u van stroom wilt voorzien met uw systeem.
  • Noteer van elk apparaat het aantal Watt dat het verbruikt en vermenigvuldig dit met het aantal uur dat dit apparaat per etmaal aan zal staan.
  • Tel al deze uitkomsten bij elkaar op om te bepalen hoeveel Watt-uur het systeem per dag moet gaan leveren.

 

2. welke accu heeft u nodig?

Over het algemeen wordt een 12 volt accu gebruikt hierop kan men gemakkelijk 2 zonnepanelen aansluiten. Echter kan er voor een systeem ook een 24 volt accu worden gebruikt.

De capaciteit van een accu wordt aangeven in het aantal Ampere uur ( Ah). Het aantal ampère geeft aan hoeveel stroom een accu een uur lang kan leveren. Om het aantal Ampere uur van de accu te bepalen aan de hand van het aantal watt uur  is de spanning van de accu van  belang. Zoals al eerder aangegeven, is de spanning van een accu over het algemeen 12 volt.

De formule om het aantal ampere per uur te berekenen is:

aantal Wattuur/ 12V (spanning accu) = Aantal Ampere uur

Let op! Het is verstandig om een accu te nemen waarvan de capaciteit twee keer zo hoog ligt. Aangezien u dan niet zo snel zonder stroom komt te zitten.

 

3. Laadregelaar

Om de variabele elektrische  spanning uit de zonnepanelen om te zetten naar een voor de accu bruikbare spanning is een laadregelaar nodig. Uw moet nooit een zonnepaneel direct op de accu aansluiten!

Twee praktische voorbeelden zijn:

  • Indien u één 240 Watt-piek zonnepaneel  van Duurzame Zonnepanelen via een laadregelaar wilt omzetten naar een 12 volt accu kunt u een laadregelaar 12/24 Volt 10 Ampère gebruiken.·        
  • Indien u twee 240 Watt-piek zonnepanelen van Duurzame Zonnepanelen via een laadregelaar wilt omzetten naar een 12 volt accu kunt u een laadregelaar 12/24 Volt 20 Ampère gebruiken. 

Houdt er wel rekening mee dat u alles parallel aansluit. (++/--)

 

Zonnepanelen offerte

 

4. Aantal benodigde zonnepanelen bepalen.

De opbrengst van zonnepanelen wordt aangegeven met de eenheid Wattpiek (Wp). Hiermee wordt aangegeven wat een paneel onder de meest ideale omstandigheden maximaal aan Watt kan leveren.

In Nederland wordt er gerekend met het aantal volle zon-uren per dag. Dit zijn het aantal volle zonuren is het aantal uur waarop de omstandigheden ideaal zijn. Het aantal volle zonuren is in de zomer 4 tot 5 uur.

Let op! De zonnepanelen moeten per dag minimaal hetzelfde aantal energie leveren als dat er wordt afgenomen.

Uitgaande van 4 volle zon uren per dag (het gemiddelde van Nederland voor de maanden maart-september) kan met het aantal Wp worden bepaald.

Aantal benodigde wattuur per dag / aantal volle zonuren per dag (4) = totaal aantal Wp van de zonnepanelen

 

 

5. Bekabeling en connectoren

Indien u twee of meer zonnepanelen wil gaan gebruiken heeft u een solar kabel van 4mm2, mc4 connectoren en een aantal splitters nodig.

Een accu bij zonnepanelen installeren

 

Hoeveel zonnepanelen en welke accu heb ik nodig?

Hieronder staat een voorbeeld berekening van hoe ik kan bepalen welke onderdelen uw benodig heeft voor uw autonome systeem.

1)   De apparaten die u op het systeem wil aansluiten:

·    Wekker

·    Waterpomp

·    Spaarlamp

·    Lamp

2)  Het aantal aantal watt en het aantal uur dat ze per dag gebruikt worden:

·    Wekker - 15W - 24 uur 

·    Waterpomp- 50 W -2uur

·    Spaarlamp - 11W - 8 uur

·    Lamp - 60W - 8uur

3)   Het totaal aan Watt-uur per dag

·    Wekker - 15 x 24 =360

·    Waterpomp - 50 x 2 = 100

·    Spaarlamp - 11 x 8 = 88

·    Lamp - 60 x 8 = 480

 Totaal:   per etmaal 1028 Watt-uur

4)  Benodigde accucapaciteit:

·    Benodigd:  1028wh / 12V = ca, 86 Ampere uur

·    2 maal de capaciteit:  86 x 2 = 172 Ah. 

Minimaal benodigde accu: 12V,  172 Ah

5) Bepalen van de juiste panelen:

·    Benodigd: 1028 / 4 = 257wp 

·    maal 1,3 voor verliezen e.d:  334,1 wp

Minimaal benodigde panelen: 334 wp. 

Let op! Panelen voor een autonoom set moeten altijd een uitgangs spanning hebben die ongeveer gelijk is aan de spanning van de accu. (iets hoger) De panelen voor een autonoom systeem zijn daarom kleiner dan de panelen die worden gebruikt in een netgekoppeld systeem.  

Wanneer u deze tips toepast bij de aansluiting van de accu op uw zonnepanelensysteem bent u ervan verzekerd dat alles naar behoren zal werken en u volop gebruik kunt maken van uw zelf opgewekte energie. Wanneer u niet de mogelijkheid heeft om de accu zelf aan te sluiten kunt u gebruik maken van installateurs die ervaring hebben met de installatie van zonnepanelen. 

 

Mocht u vragen hebben of graag een offerte willen ontvangen neem dan nu contact op met info@duurzamezonnepanelen.nl of bel 020-2600006.

 

zonnepanelen_en_omvormer     Compleet systeem zonnepanelen    Losse_zonnepanelen    Geschikt dak zonnepanelen

 

doe-het-zelf-zonnepanelen     Offerte zonnepanelen     Informatie zonnepanelen     Dak geschikt zonnepanelen